Pandemia COVID-19 ka përshpejtuar 10 trendet kryesore të teknologjisë, duke përfshirë pagesat dixhitale, shëndetësinë online dhe robotikën. Këto teknologji mund të ndihmojnë në zvogëlimin e përhapjes së koronavirusit, ndërsa ndihmojnë bizneset të qëndrojnë të hapura. Dhe këto teknologji mund të kenë një ndikim afatgjatë përtej COVID-19.

Teknologjia mund të ndihmojë që shoqëria të bëhet më elastike përballë pandemisë dhe kërcënimeve të tjera.

Këtu janë 10 trendet e teknologjisë që mund të ndihmojnë në ndërtimin e një shoqërie elastike, si dhe të kemi konsideratë për efektet e tyre se si ne bëjmë biznes, si bëjmë tregti, si punojmë, si prodhojmë mallra, si mësojmë, si kërkojmë shërbime mjekësore dhe si argëtohemi.

  1. Blerjet Online dhe Shpërndarjet nga Robotët

Në fund të vitit 2002, shpërthimi i SARS çoi në një rritje të jashtëzakonshme si të platformave biznes-biznes, ashtu edhe të biznes-konsumatorë në tregje online në Kinë.

Rappi delivery woman wearing a face mask walks in front of a delivery robot from the Colombian company Rappi amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Medellin, Colombia April 17, 2020. REUTERS/David Estrada - RC2L6G975RNZ

Në mënyrë të ngjashme, COVID-19 ka shndërruar blerjet në internet nga një gjë e këndshme në një domosdoshmëri në të gjithë botën. Disa bare në Pekin madje kanë vazhduar të ofrojnë “orë të lumtura” përmes porosive dhe dërgesave online.

Blerja online duhet të mbështetet nga një sistem i fuqishëm logjistik. Shpërndarja e porosive nga njerëzit nuk është rezistente ndaj virusit. Shumë ndërmarrje dhe restorante të shpërndarjeve në SHBA dhe Kinë po fillojnë shërbime të shpërndarjeve pa kontakte, ku mallrat merren dhe dorëzohen në një vend të caktuar, në vend që këto të kryhen nga njerëzit ose të dorëzohen në duart e njerëzve. Gjigandët kinezë të tregtisë elektronike gjithashtu po rrisin zhvillimin e tyre të dërgesave nga robotët. Sidoqoftë, përpara se shërbimet e shpërndarjes së robotëve të bëhen të përhapura, kompanitë e ofrimit duhet të krijojnë protokolle të qarta për të ruajtur gjendjen sanitare të mallrave të shpërndara.

  1. Pagesa dixhitale dhe pa kontakte

Paratë e gatshme mund të mbajnë virusin, kështu që bankat qendrore në Kinë, SHBA dhe Korenë e Jugut kanë zbatuar masa të ndryshme për të siguruar që kartëmonedhat janë të pastra para se të hyjnë në qarkullim. Tani, pagesa dixhitale pa kontakt, qoftë në formën e kartave ose kuletave elektronike, janë mënyra të rekomanduara të pagesës për të shmangur përhapjen e COVID-19. Pagesat dixhitale u mundësojnë njerëzve të bëjnë blerje në internet dhe pagesa të mallrave, shërbimeve, si dhe të pranojnë më shpejt fonde stimuluese.

A sign asking customers to only use contactless payment methods is seen in a pub in Liverpool, Britain March 17, 2020. REUTERS/Phil Noble - RC2QLF92NYGX

 

Sidoqoftë, sipas Bankës Botërore, ka më shumë se 1.7 miliardë njerëz të pa-bankuar, të cilët mund të mos kenë qasje të lehtë në pagesa dixhitale. Disponueshmëria e pagesave dixhitale gjithashtu mbështetet në disponueshmërinë e internetit, pajisjet dhe në rrjetin për të kthyer paratë në një format të dixhitalizuar.

 

 

  1. Puna në distancë

Shumë kompani kanë kërkuar nga punonjësit që të punojnë nga shtëpia. Puna në distancë mundësohet nga teknologjitë duke përfshirë rrjetet private virtuale (VPN), zërat mbi protokollet e internetit (VoIP), takimet virtuale, teknologjia cloud, mjetet e punës bashkëpunuese dhe madje edhe teknologjitë e njohjes së fytyrës që i mundësojnë një personi të paraqitet para një sfondi virtual për të ruajtur privatësinë. Përveç parandalimit të përhapjes së viruseve, puna në distancë gjithashtu kursen kohë në lëvizje dhe siguron më shumë fleksibilitet.

Megjithatë, puna në distancë gjithashtu imponon sfida për punëdhënësit dhe punonjësit. Siguria e informacionit, privatësia dhe mbështetja në kohë e teknologjisë mund të jenë çështje të mëdha, siç zbulohet nga veprimet e fundit të ngritura kundër Zoom. Puna në distancë gjithashtu mund të komplikojë çështjet e ligjit të punës, siç janë ato që lidhen me sigurimin e një mjedisi të sigurt të punës dhe çështjet e taksave mbi të ardhurat. Punonjësit mund të përjetojnë vetminë dhe mungesën e ekuilibrit të punës-jetës. Nëse puna në distancë bëhet më e zakonshme pas pandemisë COVID-19, punëdhënësit mund të vendosin të ulin kostot e qirasë dhe të punësojnë njerëz nga rajone me kosto më të lirë të punës.

Veda Hrudya Nadendla, a marketing and branding specialist, works from her home after her office was closed due to a 21-day nationwide lockdown to slow the spreading of the coronavirus disease (COVID-19), in New Delhi, India, April 9, 2020. REUTERS/Adnan Abidi - RC221G9EFVYY

Ligjet dhe rregulloret duhet të azhurnohen për të akomoduar punën në distancë – dhe studime të mëtejshme psikologjike duhet të bëhen për të kuptuar efektin e punës në distancë te njerëzit.

Më tej, jo të gjitha punët mund të bëhen nga shtëpia, gjë që krijon pabarazi. Sipas Byrosë së Statistikave të Punës në SHBA, rreth 25% e pagave dhe punëtorëve me paga kanë punuar nga shtëpia të paktën herë pas here nga 2017 deri në 2018. Punëtorët me arsim universitar kanë të paktën pesë herë më shumë gjasa të kenë punë që ju mundësohet që ata të punojnë nga shtëpia krahasuar me persona me diploma të shkollës së mesme. Disa profesione, siç janë shërbimet mjekësore dhe prodhimi, mund të mos kenë mundësi fare. Politikat në lidhje me fluksin e të dhënave dhe taksat do të duhet të rregullohen nëse vëllimi i shërbimeve dixhitale ndërkufitare rritet ndjeshëm.

  1. Mësimi në distancë

Nga mesi i prillit, 191 vende njoftuan që zbatuan mbylljen e shkollave ose universiteteve, duke prekur 1.57 miliardë studentë. Shumë institucione arsimore filluan të ofrojnë kurse online në mënyrë që arsimi të mos ndërpritet me masa karantine. Teknologjitë e përfshira në mësimin në distancë janë të ngjashme me ato të punës në distancë dhe gjithashtu përfshijnë realitetin virtual, realitetin e shtuar, shtypjen 3D dhe mësuesit robotik që mundësojnë inteligjencën artificiale.

Joy Malone's daughter speaks to her kindergarten classmates on a Zoom call for the first time since schools were closed due to the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in New Rochelle, New York, U.S., April 15, 2020. Picture taken April 15, 2020. REUTERS/Joy Malone - RC217G95J4A0

 

Shqetësimet për mësimin në distancë përfshijnë mundësinë që teknologjitë mund të krijojnë një ndarje më të gjerë për sa i përket gatishmërisë dixhitale dhe nivelit të të ardhurave. Mësimi në distancë gjithashtu mund të krijojë presion ekonomik mbi prindërit – më shpesh gratë – të cilët duhet të qëndrojnë në shtëpi për tu kujdesur për fëmijët e tyre dhe mund të përballen me ulje të produktivitetit në punë.

 

 

  1. Shëndetësia online

Shëndetësia online mund të jetë një mënyrë efektive për të përmirësuar përhapjen e COVID-19 duke siguruar akoma kujdesin parësor thelbësor. Pajisjet personale të IoT mund të gjurmojnë shenjat thelbësore. Chatbots mund të bëjnë diagnoza fillestare bazuar në simptomat e identifikuara nga pacientët.

Telehealth Utilization COVID-19

Sidoqoftë, në vendet ku kostot mjekësore janë të larta, është e rëndësishme të sigurohet që shëndetësia online do të mbulohet nga sigurimi. Shëndetësia online gjithashtu kërkon një nivel të caktuar të leximit të teknologjisë për të operuar, si dhe një lidhje të mirë në internet. Dhe pasi shërbimet mjekësore janë një nga bizneset më të rregulluara, mjekët zakonisht mund të ofrojnë kujdes mjekësor vetëm për pacientët që jetojnë në të njëjtin juridiksion. Rregulloret, në kohën kur u shkruajtën, mund të mos kishin parashikuar një botë ku shëndetësia online do të ishte e nevojshme.

  1. Argëtimi Online

Megjithëse masat e karantinës kanë reduktuar ndjeshëm bashkëveprimet mes njerëzve, kreativiteti i njerëzve e solli argëtimin online.Koncertet online kanë fituar vëmendje në të gjithë botën. Kompanitë kineze të prodhimit të filmave lëshuan gjithashtu filma në internet. Muzetë dhe vendet e trashëgimisë ndërkombëtare ofrojnë turne virtuale. Që nga shpërthimi, ka pasur një rritje të trafikut të lojërave në internet.

Dance instructor Anneliese Suda teaches a pre-teen junior company ballet class through Zoom at Sierra Madre Dance Center, which is closed during the global outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Sierra Madre, California, U.S., April 1, 2020. REUTERS/Mario Anzuoni - RC22WF91F4JW

  1. Zinxhiri i furnizimit 

Pandemia e COVID-19 ka krijuar ndërprerje në zinxhirin global të furnizimit. Me urdhëra të distancës sociale dhe karantinës, disa fabrika janë mbyllur plotësisht. Ndërsa kërkesa për ushqim dhe pajisje mbrojtëse personale rritet, disa vende kanë zbatuar nivele të ndryshme të ndalimeve të eksportit për ato artikuj. Mbështetja e rëndë në të dhënat e bazuara në letër, mungesa e shikimit të të dhënave dhe mungesa e diversitetit dhe fleksibilitetit kanë bërë që sistemi ekzistues i zinxhirit të furnizimit të jetë i ndjeshëm ndaj çdo pandemie.

Teknologjitë kryesore të Revolucionit të Katërt Industrial, të tilla si Big Data, cloud computing, Internet-of-Things (“IoT”) dhe blockchain po ndërtojnë një sistem më të qëndrueshëm të menaxhimit të zinxhirit të furnizimit për të ardhmen duke rritur saktësinë e të dhënave dhe duke inkurajuar shkëmbimin e të dhënave.

  1. Shtypjet 3D

Teknologjia 3D e shtypjes është vendosur për të lehtësuar goditjet në zinxhirin e furnizimit dhe ndalimet e eksportit në pajisjet mbrojtëse personale. Shtypja 3D ofron fleksibilitet në prodhim: i njëjti printer mund të prodhojë produkte të ndryshme bazuar në skedarë dhe materiale të ndryshme të projektimit, dhe pjesët e thjeshta mund të bëhen aty për aty, shpejt pa kërkuar një proces të gjatë të prokurimit dhe një pritje të gjatë për të mbërritur dërgesa.

A view shows snorkel masks to be converted into respirators, using 3D printing technology, to reinforce hospitals and help patients suffering from the coronavirus disease (COVID-19) in Algiers, Algeria April 15, 2020. Picture taken April 15, 2020. REUTERS/Ramzi Boudina - RC2O7G9PY6IG

Sidoqoftë, prodhimi masiv duke përdorur shtypjen 3D përballet me disa pengesa. Së pari, mund të ketë çështje të pronësisë intelektuale të përfshira në prodhimin e pjesëve të mbrojtura nga patenta. Së dyti, prodhimi i mallrave të caktuara, siç janë maskat kirurgjikale, i nënshtrohet aprovimeve rregullatore, të cilat mund të marrin një kohë të gjatë për t’u marrë. Çështje të tjera të pazgjidhura përfshijnë mënyrën se si skedarët e dizajnit duhet të mbrohen nën regjimet e patentave, vendin e origjinës dhe ndikimin në vëllimet e tregtisë dhe përgjegjësinë e produkteve të lidhura me produktet e shtypura 3D.

  1. Robotika dhe dronët

COVID-19 e bën botën të kuptojë se sa shumë mbështetemi te bashkëveprimet njerëzore për t’i bërë gjërat të funksionojnë. Bizneset me intensitet të punës, të tilla si shitja me pakicë, ushqimi, prodhimi dhe logjistika janë goditur më së shumti.

COVID-19 siguroi një shtytje të fortë për përdorimin e robotëve dhe hulumtimin mbi robotikën. Javët e fundit, robotët janë përdorur për të dezinfektuar zonat dhe për të furnizuar ushqim për ata që janë në karantinë. Dronët kanë shëtitur qentë dhe kanë dorëzuar gjëra.

Ndërsa ka disa raporte që parashikojnë shumë punë prodhuese që do të zëvendësohen nga robotët në të ardhmen, në të njëjtën kohë do të krijohen vende të reja pune në proces. Politikat duhet të jenë në vend për të siguruar trajnim të mjaftueshëm dhe mirëqenie sociale për forcën e punës për të pranuar ndryshimin.

A robot helping medical teams treat patients suffering from the coronavirus disease (COVID-19) is pictured at a patient's room, in the Circolo hospital, in Varese, Italy April 1, 2020. REUTERS/Flavio Lo Scalzo - RC2OVF92BNGT

  1. 5G dhe Teknologjia e Informacionit dhe Komunikimit (TIK)

Të gjitha tendencat e lartpërmendura të teknologjisë mbështeten në një internet të qëndrueshëm, me shpejtësi të lartë dhe të përballueshme. Ndërsa 5G ka demonstruar rëndësinë e tij në monitorimin në distancë dhe konsultimin e kujdesit shëndetësor, pjesa më e madhe e 5G vonohet në Evropë në kohën kur teknologjia mund të jetë më e nevojshme. Miratimi i 5G do të rrisë koston e pajisjeve të pajtueshme dhe koston e planeve të të dhënave. Adresimi i këtyre çështjeve për të siguruar qasje gjithëpërfshirëse në internet do të vazhdojë të jetë një sfidë pasi rrjeti 5G zgjerohet globalisht.

Rëndësia e gatishmërisë dixhitale

COVID-19 ka demonstruar rëndësinë e gatishmërisë dixhitale, e cila lejon që biznesi dhe jeta të vazhdojnë si zakonisht – sa më shumë që të jetë e mundur – gjatë pandemive. Ndërtimi i infrastrukturës së nevojshme për të mbështetur një botë të dixhitalizuar dhe për të qëndruar aktual në teknologjinë më të fundit do të jetë thelbësore për çdo biznes apo vend që të mbetet konkurrues në një botë pas COVID-19, si dhe të marrë një qasje të përqendruar te njeriu dhe gjithëpërfshirës në qeverisjen e teknologjisë. .

Siç thekson BBC, rreth 200 milion njerëz do të humbasin punën e tyre për shkak të COVID-19. Dhe barra financiare shpesh bie mbi më të prekurit në shoqëri. Digjitalizimi dhe pandemitë kanë përshpejtuar ndryshimet në punët e disponueshme për njerëzit. Si të zbutet ndikimi në forcën më të madhe punëtore dhe më i prekshmi është çështja në të gjitha industritë dhe vendet që meriton jo vetëm vëmendjen, por edhe një zgjidhje në kohë dhe me qendër njerëzore.

Tekstin origjinal e gjeni te “World Economic Forum”